Przepis na jogurt naturalny ze szczepionki Vital (kliknij tutaj)
Przepis na jogurt naturalny ze szczepionki Beaugel
To proste!
Jedno opakowanie wystarczy Ci na 5 litrów mleka, czyli 40 typowych słoiczków jogurtowych. Możesz również podzielić je na porcje: 1 cm proszku wystarczy na przygotowanie 1 litra jogurtu.
Instrukcja krok po kroku:
1. Włącz piekarnik lub jogurtownicę.
Ustaw temperaturę na 42°C-43°C. Jeśli masz jogurtownicę, włącz ją, aby zaczęła się grzać.
2. Podgrzej mleko
Jeśli używasz mleka z gospodarstwa, podgrzej je najpierw do temp. 80-90°C (temperaturę sprawdź używając termometru spożywczego, jeśli używasz mleka UHT lub pasteryzowanego, podgrzej je do temperatury ok. 45°C.
3. Odmierz pożądaną ilość kultur bakterii (1cm proszku = 1 litr mleka)
Dodaj ją do mleka i mieszaj przez kilka minut, aby mieć pewność, że proszek całkowicie się rozpuścił.
4. Przelej jogurt do słoiczków i wstaw je do podgrzanego wcześniej piekarnika lub jogurtownicy.
5. Trzymaj je w temperaturze 42°C od 4 do około 6 godzin. Tyle mniej więcej czasu potrzebuje Twój jogurt, aby się ukwasić. W międzyczasie możesz łatwo sprawdzić czy jogurt jest już gotowy potrząsając lekko słoiczkiem. Jeśli konsystencja jest zwarta, oznacza to, że jogurt się ukwasił.
6. Po wyjęciu jogurtów z piekarnika lub jogurtownicy, schłodź je w lodówce, aby się ustabilizowały (do 24 godzin).
Gratulacje! Właśnie sam wyprodukowałeś zdrowy i naturalny jogurt, który zachowa swoje prozdrowotne właściwości przez co najmniej tydzień.
Smacznego!