Promocje
Podpuszczka naturalna Beaugel 500 1l
Podpuszczka naturalna Beaugel 500 1l
139,00 zł 69,50 zł
l.
Tkanina 80/80
Tkanina 80/80
35,00 zł 32,00 zł
szt.
Tkanina 70/70
Tkanina 70/70
32,00 zł 30,00 zł
szt.
Tkanina 60/40
Tkanina 60/40
19,00 zł 18,50 zł
szt.
Tkanina syntetyczna 250x300
Tkanina syntetyczna 250x300
270,00 zł 250,00 zł
szt.
Termometr elektroniczny  -50°C - +300°C
Termometr elektroniczny -50°C - +300°C
32,00 zł 25,00 zł
Ruszt do ociekania 51
Ruszt do ociekania 51
218,00 zł 115,00 zł
szt.
Ruszt do ociekania 31
Ruszt do ociekania 31
195,00 zł 110,00 zł
szt.
PUDEŁKO DO OCIEKANIA BIAŁE 2,6 L Z DZIURKAMI - kpl
PUDEŁKO DO OCIEKANIA BIAŁE 2,6 L Z DZIURKAMI - kpl
10,00 zł 8,80 zł
szt.
POPIÓŁ 50g
POPIÓŁ 50g
43,50 zł 32,00 zł
szt.
Plakietki kazeinowe
Plakietki kazeinowe
109,00 zł 67,00 zł
Paski wskaźnikowe PH 4.0-7.0 - 100szt.
Paski wskaźnikowe PH 4.0-7.0 - 100szt.
75,00 zł 60,50 zł
op.
Produkt dnia
Jogurt Pro M
Jogurt Pro M
4,60 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Jak zrobić jogurt?

 

 

Przepis na jogurt naturalny ze szczepionki Vital (kliknij tutaj)

 

 

 

Przepis na jogurt naturalny ze szczepionki Beaugel

 

To proste!

Jedno opakowanie wystarczy Ci na 5 litrów mleka, czyli 40 typowych słoiczków jogurtowych. Możesz również podzielić je na porcje: 1 cm proszku wystarczy na przygotowanie 1 litra jogurtu.

 

Instrukcja krok po kroku:

 

 1. Włącz piekarnik lub jogurtownicę.

Ustaw temperaturę na 42°C-43°C. Jeśli masz jogurtownicę, włącz ją, aby zaczęła się grzać.

 2. Podgrzej mleko

Jeśli używasz mleka z gospodarstwa, podgrzej je najpierw do temp. 80-90°C (temperaturę sprawdź używając termometru spożywczego, jeśli używasz mleka UHT lub pasteryzowanego, podgrzej je do temperatury ok. 45°C.

 3. Odmierz pożądaną ilość kultur bakterii (1cm proszku = 1 litr mleka)

Dodaj ją do mleka i mieszaj przez kilka minut, aby mieć pewność, że proszek całkowicie się rozpuścił.

 4. Przelej jogurt do słoiczków i wstaw je do podgrzanego wcześniej piekarnika lub jogurtownicy.

 5. Trzymaj je w temperaturze 42°C od 4 do około 6 godzin. Tyle mniej więcej czasu potrzebuje Twój jogurt, aby się ukwasić. W międzyczasie możesz łatwo sprawdzić czy jogurt jest już gotowy potrząsając lekko słoiczkiem. Jeśli konsystencja jest zwarta, oznacza to, że jogurt się ukwasił.

 6. Po wyjęciu jogurtów z piekarnika lub jogurtownicy, schłodź je w lodówce, aby się ustabilizowały (do 24 godzin).

Gratulacje! Właśnie sam wyprodukowałeś zdrowy i naturalny jogurt, który zachowa swoje prozdrowotne właściwości przez co najmniej tydzień.

    Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl