Promocje
Forma Baby Gouda 0,350 kg
Forma Baby Gouda 0,350 kg
95,00 zł 79,00 zł
szt.
Tkanina 70/70
Tkanina 70/70
32,00 zł 30,00 zł
szt.
Tkanina 60/40
Tkanina 60/40
19,00 zł 18,50 zł
szt.
Tkanina syntetyczna 250x300
Tkanina syntetyczna 250x300
270,00 zł 250,00 zł
szt.
Termometr elektroniczny  -50°C - +300°C
Termometr elektroniczny -50°C - +300°C
32,00 zł 25,00 zł
Ruszt do ociekania 51
Ruszt do ociekania 51
218,00 zł 115,00 zł
szt.
Ruszt do ociekania 31
Ruszt do ociekania 31
195,00 zł 110,00 zł
szt.
PUDEŁKO DO OCIEKANIA BIAŁE 2,6 L Z DZIURKAMI - kpl
PUDEŁKO DO OCIEKANIA BIAŁE 2,6 L Z DZIURKAMI - kpl
10,00 zł 8,80 zł
szt.
POPIÓŁ 50g
POPIÓŁ 50g
43,50 zł 32,00 zł
szt.
Plakietki kazeinowe
Plakietki kazeinowe
109,00 zł 67,00 zł
szt.
Paski wskaźnikowe PH 4.0-7.0 - 100szt.
Paski wskaźnikowe PH 4.0-7.0 - 100szt.
75,00 zł 60,50 zł
op.
Mata do ociekania
Mata do ociekania
29,00 zł 20,00 zł
m
Produkt dnia
Jogurt Pro M
Jogurt Pro M
4,60 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Rola mlecznych napojów fermentowanych

 

 Przewód pokarmowy dorosłego człowieka zasiedla ok. 1000 gatunków różnych mikroorganizmów. Łączna masa bakterii występujących w jelitach sięga ok. 1,5/2 kg. Większość tych bakterii to bakterie dobroczynne, które na stałe zasiedlają przewód pokarmowy i chronią organizm człowieka przed osiedlaniem się bakterii niepożądanych, które dostają się tam z otoczenia (m.in. z pokarmem). Niedostateczna ilość bakterii dobroczynnych, a szczególnie bakterii fermentacji mlekowej ułatwia rozmnażanie się bakteriom szkodliwym, co prowadzi do zaburzeń trawienia,  wchłaniania składników pokarmowych oraz upośledzenia odporności organizmu.

 Powstawanie i kształtowanie się mikroflory jelitowej człowieka trwa od narodzin do ok. 7-8 roku życia. U wcześniaków,  noworodków z niską wagą urodzeniową oraz noworodków urodzonych przez cesarskie cięcie oraz zbyt krótko karmionych mlekiem matki proces zasiedlania przewodu pokarmowego przez bakterie dobroczynne i dochodzenie do pełnego, prawidłowego składu mikroflory jelitowej jest utrudniony.

 Skład bakterii jelitowych oraz ich ilość podlega wahaniom w zależności od diety, procesów chorobowych i stosowanych leków. Fizjologiczne pogorszenie ilości i jakości mikroflory jelitowej występuje także u ludzi starszych.

 Bardzo duży wpływ na stan mikroflory jelitowej oprócz diety ma stres psychiczny oraz stosowane doustnie antybiotyki i inne leki. Towarzyszą temu zakłócenia odporności własnej organizmu (nasza odporność w 70-80% budowana jest w przewodzie pokarmowym). W przypadku obniżenia odporności zmuszeni jesteśmy podjąć działania, które ją polepszą. Można to uczynić na wiele sposobów m.in. stosując suplementy diety, a najlepiej wprowadzając do diety pokarmy o właściwościach probiotycznych. Do tej grupy należą przede wszystkim mleczne napoje fermentowane,  a w szczególności jogurty. Prozdrowotny charakter jogurtów bierze się zarówno z bogactwa składników mleka będących ich bazą, jak również właściwości bakterii jogurtowych, których rolę trudno przecenić.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl