Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Pełny katalog produktów firmy Coquard do pobrania poniżej (PDF).
W przypadku zainteresowania konkretnymi produktami z katalogu, zapraszamy do kontaktu z nami.
Rola mlecznych napojów fermentowanych
Przewód pokarmowy dorosłego człowieka zasiedla ok. 1000 gatunków różnych mikroorganizmów. Łączna masa bakterii występujących w jelitach sięga ok. 1,5/2 kg. Większość tych bakterii to bakterie dobroczynne, które na stałe zasiedlają przewód pokarmowy i chronią organizm człowieka przed osiedlaniem się bakterii niepożądanych, które dostają się tam z otoczenia (m.in. z pokarmem). Niedostateczna ilość bakterii dobroczynnych, a szczególnie bakterii fermentacji mlekowej ułatwia rozmnażanie się bakteriom szkodliwym, co prowadzi do zaburzeń trawienia, wchłaniania składników pokarmowych oraz upośledzenia odporności organizmu.
Powstawanie i kształtowanie się mikroflory jelitowej człowieka trwa od narodzin do ok. 7-8 roku życia. U wcześniaków, noworodków z niską wagą urodzeniową oraz noworodków urodzonych przez cesarskie cięcie oraz zbyt krótko karmionych mlekiem matki proces zasiedlania przewodu pokarmowego przez bakterie dobroczynne i dochodzenie do pełnego, prawidłowego składu mikroflory jelitowej jest utrudniony.
Skład bakterii jelitowych oraz ich ilość podlega wahaniom w zależności od diety, procesów chorobowych i stosowanych leków. Fizjologiczne pogorszenie ilości i jakości mikroflory jelitowej występuje także u ludzi starszych.
Bardzo duży wpływ na stan mikroflory jelitowej oprócz diety ma stres psychiczny oraz stosowane doustnie antybiotyki i inne leki. Towarzyszą temu zakłócenia odporności własnej organizmu (nasza odporność w 70-80% budowana jest w przewodzie pokarmowym). W przypadku obniżenia odporności zmuszeni jesteśmy podjąć działania, które ją polepszą. Można to uczynić na wiele sposobów m.in. stosując suplementy diety, a najlepiej wprowadzając do diety pokarmy o właściwościach probiotycznych. Do tej grupy należą przede wszystkim mleczne napoje fermentowane, a w szczególności jogurty. Prozdrowotny charakter jogurtów bierze się zarówno z bogactwa składników mleka będących ich bazą, jak również właściwości bakterii jogurtowych, których rolę trudno przecenić.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.