1. Czy jogurt można zrobić tylko z mleka krowiego?
Nie, można go zrobić z każdego rodzaju mleka, w tym również mleka sojowego (do mleka sojowego polecamy specjalną szczepionkę).
2. Jogurt się nie ‘zsiadł’. Co poszło nie tak?
Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Jeśli jogurt wyprodukowany został zgodnie z instrukcją, być może problem tkwi w składzie mleka (np. obecność antybiotyków, które skutecznie zabijają wszystkie bakterie, również te dobroczynne) , dlatego najbezpieczniej do zrobienia jogurtu użyć mleka UHT. Druga możliwość jest taka, że szczepionka jogurtowa była nieodpowiednio przechowywana (pamiętajmy, że chociaż szczepionka może swobodnie wytrzymać poza warunkami chłodniczymi nawet do tygodnia , zaraz po otrzymaniu należy ją przechowywać w zamrażarce). I wreszcie, temperatura. Czynnikiem niezbędnym w produkcji jogurtu jest stała temperatura przez cały czas inkubacji. Być może w międzyczasie uległa ona wahaniu i jogurt nie miał w związku z tym dogodnych warunków do dojrzewania.
3. Czy jogurt lepiej inkubować 4 czy 6 godzin?
Od 4 do 6, łatwym sposobem sprawdzenia czy jogurt jest już gotowy jest lekkie potrząśnięcie słoiczkiem w celu sprawdzenia czy konsystencja jest już odpowiednio zwięzła.
4. Czy lepsze do zrobienia jogurtu jest mleko wiejskie czy takie kupione w sklepie?
Odpowiednie jest i jedno i drugie, mleko wiejskie należy jednak spasteryzować. Na UHT jogurt wychodzi doskonale (najlepsze jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2%).
5. Jak długo szczepionka może wytrzymać poza zamrażarką?
Do około tygodnia, dlatego możemy ją Państwu wysyłać pocztą. Pamiętajmy jednak, że zaraz po jej otrzymaniu należy niezwłocznie umieścić ją w zamrażarce.