
KAPPA 4
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Wyselekcjonowane kultury bakterii, skoncentrowane i liofilizowane, przeznaczone do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Kultura mezofilna zawierająca szczepy bakterii: Lactobacillus helveticus i Lactobacillus lactis.
Kultury bakterii przeznaczone są do stosowania jako dodatek przy produkcji serów prasowanych, nisko i wysoko dogrzewanych. Poprawiają proteolizę i wspomagają tworzenie aromatu w serach dojrzewających. Mogą być stosowane również jako dodatek do solanki do przechowywania Fety.
Fiolka DL 1 przeznaczona jest na 250-500 litrów mleka, a fiolka DL 3.5 na 700-1500 litrów mleka. Dawka kultury zależy od stosowanej technologii (np. czasu ukwaszania, czasu dogrzewania itp.) Należy zaczynać od dolnej wartości i w przypadku nie osiągania założonych parametrów, zwiększyć dawkę.
Kultury startowe należy przechowywać w zamrażarce!