
LAMBDA 3
Opis
Wyselekcjonowane kultury bakterii, skoncentrowane i liofilizowane, przeznaczone do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Mieszanka szczepów Streptococcus Thermophilus i Lactobacillus Bulgaricus (50%:50%).
Kultura zalecana do produkcji jogurtów i miękkich serów z mleka owczego.
Kultury bakterii przeznaczone są do jogurtu produkowanego metodą zbiornikową i termostatową. Fiolka DL 1 przeznaczona jest na 20 litrów mleka pasteryzowanego, a fiolka DL 3.5 na 150-180 litrów mleka pasteryzowanego.
W przypadku produkcji serów miękkich fiolka DL 1 przeznaczona jest na 100 litrów mleka mleka pasteryzowanego lub 200 litrów mleka surowego, a fiolka DL 3.5 na 350 litrów mleka mleka pasteryzowanego lub 700 litrów mleka surowego
Kultury startowe należy przechowywać w zamrażarce!