
LAMBDA 9
Opis
Wyselekcjonowane kultury bakterii, skoncentrowane i liofilizowane, przeznaczone do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Mieszanka szczepów Streptococcus Thermophilus i Lactobacillus Bulgaricus (80%:20%).
Kultury bakterii przeznaczone są do jogurtu produkowanego metodą zbiornikową i termostatową. Mają zdolności zagęszczające, bardzo słabe ukwaszanie wtórne.
Fiolka DL 1 przeznaczona jest na 20 litrów mleka pasteryzowanego, a fiolka DL 3.5 na 150-180 litrów mleka pasteryzowanego.
Wszystkie kultury linii Lambda mają dość zbliżony skład szczepów bakteryjnych. Chcąc precyzyjnie dobrać konkretną kulturę do własnych upodobań i oczekiwań należy ocenić organoleptycznie jogurt uzyskany przy pomocy różnych kultur po 3, 10 i 20 dniach od produkcji i wybrać optymalny dla siebie wariant smakowy.
Kultury startowe należy przechowywać w zamrażarce!