
OMEGA 2
Opis
Wyselekcjonowane kultury bakterii, skoncentrowane i liofilizowane, przeznaczone do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Mieszanina dużej liczby szczepów, które są bardzo odporne na fagi i wytwarzają mało gazu (90% szczepów homofermentacyjnych). Składa się w 80% z Lactococcus Cremoris i Lactococcus Lactis oraz w 20% z Lactococcus Diacetilactis, Leuconostoc Cremoris i Streptococcus Thermophilus.
Kultura startowa przeznaczona jest do produkcji serów twardych i półtwardych, dojrzewających, z mleka krowiego, koziego, owczego.
Fiolka DL 1 przeznaczona jest na 100 litrów mleka pasteryzowanego lub 200 litrów mleka surowego, a fiolka DL 3.5 na 350 litrów mleka pasteryzowanego lub 700 litrów mleka surowego.
Kultury bakterii OMEGA 2 można używać rotacyjnie z kulturami bakterii OMEGA 1, OMEGA 3 i OMEGA 4.
Kultury startowe należy przechowywać w zamrażarce!